Kako zaštititi poslovni račun snažnom lozinkom

password-security

Podaci su najvrijedniji resursi svakog poduzeća te zaštita istih treba biti prioritet.

Jedan od najčešćih savjeta za zaštitu poslovnih računa jest izbjegavanje uporabe iste lozinke za više različitih računa. Može se desiti da bilo koji od tih servisa bude hakiran, što automatski i sve ostale može dovesti u opasnost.

Kreirajte snažnu lozinku za svoj račun

lozinka-zastita

Pošto mnogi servisi koriste vašu e-mail adresu kako bi provjerili vaš identitet, kod zaštite poslovnog računa izuzetno je važno koristiti snažnu lozinku. Ukoliko koristite istu lozinku za poslovni i privatni račun, vaš poslovni račun je tada izloženiji napadu.

Kada kreirate lozinku za svoj poslovni račun, koristite onu koja se značajno razlikuje od lozinke za vaš privatni račun, kao i one koju ste nekad ranije negdje koristili. Kreirajte lozinku koju će teško pogoditi, stoga izbjegavajte imena ili rođendane vaše obitelji, imena ili nazive pjesama vašeg omiljenog benda, nazive omiljenih filmova i slično. Savjetujemo da koristite rečenicu ili frazu pretvorenu u niz inicijala, brojeva i simbola.

Nemojte koristiti riječi poput lozinka, password ili jednostavne kombinacije brojeva poput 12345678.

Redovito ažurirajte svoj operativni sustav

windows-10-update

Većina operativnih sustava nudi besplatnu nadogradnju softvera kako bi se povećala njihova sigurnost i performanse. Redovito ažuriranje operativnog sustava pomaže u održavanju sigurnosti računala pa je preporuka postaviti računalo na automatsko ažuriranje.

Ne odgovarajte na e-mailove u kojima se traži vaša lozinka

Niti jedan od servisa ili pružatelja usluga preko kojeg vaše poduzeće ima otvorene poslovne račune neće tražiti vaše osobne podatke, uključujući vaše lozinke. Zato nikada ne odgovarajte na e-mailove u kojima se traži neki od navedenih podataka kao bi vaš poslovni račun ostao siguran i zaštićen.

Olakšajte oporavak računa

Dodajte sigurnosne podatke kako bi svoj račun lakše oporavili u slučaju hakiranja. Budući da su to ujedno i podaci koji mogu pomoći pri održavanju računa važno ih je redovito ažurirati.

Provjeravajte svoje nedavne aktivnosti

office-365-recent-activity

 

Ako primite e-mail s obavijesti o neuobičajenoj aktivnosti s vašeg računa, na stranici servisa kojeg koristite za poslovne potrebe možete provjeriti gdje i kada ste pristupili računu uključujući uspješne prijave i sigurnosne izazove.

Uključite potvrdu u dva koraka

Smatrate kako vam je potreban dodatan sloj zaštite? Potvrda identiteta u dva koraka prilikom prijave može pomoći u zaštiti vašeg računa. Tako ćete svaki put kada se prijavljujete s nepouzdanog uređaja morati unijeti sigurnosni kod, što će drugima otežati pristup vašem računu čak i ako imaju lozinku.

Upravljajte svojim pouzdanim uređajima

Ukoliko izgubite uređaj kojim pristupate svom poslovnom računu i ako je netko drugi pristupio vašem poslovnom računu s tog uređaja, uklonite status pouzdanog uređaja preko sigurnosne stranice pružatelja usluge kod kojeg imate račun.

Comments

comments