Timski rad uz Office 365 grupe

Office 365 grupe namijenjene su razvoju suradnje unutar organizacije i obuhvaćaju razne usluge kao što su Dynamics CRM, SharePoint Online, Exchange Online, Yammer, Teams, Planner i sl. Grupe rade s Office 365 alatima koje već poznajete i koje koristite kad kreirate dokumente, radite na projektnim planovima, dogovarate sastanke ili šaljete e-mailove.

Kako koristiti Office 365 grupe?

Prvi korak je kreirati grupe prema željenoj organizaciji, pa potom po timovima, odjelima, proizvodima ili projektima (marketing, prodaja, uprava, računovodstvo, itd.) koje imate unutar organizacije. Pritom kolege koje dodajete automatski dobivaju sve potrebne dozvole za korištenje alata unutar grupe koju ste kreirali.
Različiti timovi rade na različite načine te im Office 365 omogućuje suradnju upravo u onom obliku koji preferiraju.

Kako funkcioniraju Office 365 grupe?

Aktivnost grupe veže se uz vašu e-mail adresu kroz koju prolaze svi vaši e-mailovi i gdje se nalaze kontakti svih s kojima poslovno surađujete, uključujući i vaše kolege. Kreiranjem grupe dobivate i razgovore s članovima grupe.

Iako se aktivnost vaše grupe veže uz e-mail, razgovori grupe ne trebaju ići kroz e-mailove i poštanske sandučiće, jer grupe dolaze s alatom za timske razgovore (Teams) gdje možete započeti rasprave, ali i priložiti različite dokumente koji su članovima grupe dostupni na OneDriveu za tvrtke. U grupama se nalazi i OneNote digitalna bilježnica u kojoj bilješke mogu ostavljati svi članovi grupe. Tu je i Skype za tvrtke za održavanje brzog video sastanka članova grupe.

Rad s dijeljenim datotekama

SharePoint je mobilni, inteligentni intranet pomoću kojeg dijelite i upravljate sadržajem, znanjem i aplikacijama kako biste osnažili timski rad, brzo pronašli informacije i aktivno surađivali sa svojom grupom.

SharePoint omogućuje dinamičan i produktivan rad grupe za svaki tim, odjel, proizvod ili projekt kroz dijeljenje datoteka, podataka, vijesti i informacija o raspoloživim resursima. Uz SharePoint ćete lakše prilagoditi svoju web lokaciju kako bi dodatno pojednostavili rad vaše grupe te ćete s članovima grupe surađivati i kad se nalazite izvan tvrtke, preko prijenosnih računala ili mobilnih uređaja.

SharePoint potiče koheziju i učinkovitost vaše organizacije zahvaljujući informiranju i aktivnom sudjelovanju zaposlenika u dijeljenju resursa i maksimizaciji znanja i njegova dijeljenja u grupi.

Grupni chat

Najnovija usluga bazirana na chatu koja je napravila revoluciju u komunikaciji među grupama jest Teams, a omogućuje pregled sadržaja i povijesti razgovora kako u timskim, tako i u privatnim razgovorima. Uz to podržava dijeljenje dokumenata i suradnju na istima.

Teams je radni prostor utemeljen na chatu, a predstavlja središte za razgovore, pozive, sastanke i poruke. Može se proširiti i prilagoditi, a osigurani su i sukladni sa svim zahtjevima i standardima kako bi se osigurala privatnost komunikacije i suradnje unutar organizacije. Teams je najbolje rješenje za stalni razgovor među članovima grupe te pruža učinkovitu i sigurnu suradnju, a grupni razgovor u obliku e-maila ostaje sačuvan u programu Outlook. Isto tako, članovi grupe u svoj Teams kanal mogu uploadati, editirati i sačuvati dokumente koje grupa ili tim zajednički dijele, a sačuvani su u SharePointu kako za cijeli tim, tako i u direktorijima za svaki pojedini kanal. Za napredno korištenje SharePoint funkcionalnosti, članovi tima u SharePointu mogu upravljati dokumentima, pratiti tijek rada, pregledavati povijest editiranja dokumenata i pridržavati se pravila o spremanju i čuvanju dokumenata. Postoji i Teams mobilna aplikacija koja radi kao i druge chat aplikacije na tržištu, ali je namijenjena službenoj komunikaciji unutar vaše oranizacije. Na našem blogu već je objavljen članak o Teams kao novom načinu komuniciranja među timovima.

Upravljanje zadacima unutar grupe

Planner koji dolazi s Office 365 grupama omogućuje zajednički rad tima na način da svaki član tima u svakom trenu može vidjeti tko izvršava koji zadatak zahvaljujući priloženim dokumentima i mogućnosti razgovora oko zadataka koji se izvršavaju. Svi zadaci na kojima tim radi jednostavno se mogu organizirati koristeći grupni planer.

Planner radi s Office 365 grupama. U planeru možete vidjeti sve zadatke vaše grupe na jednom mjestu, po timovima ili odjelima kojima uz samo nekoliko klikova možete zadati nove zadatke i odrediti rok do kojega trebaju biti izvršeni. Na isti način zadatak možete dodijeliti određenom članu tima koji o tome dobiva obavijest. Zadatku putem planera možete dodati i dokumente te druge informacije koje smatrate važnim za njegovo izvršenje. Kad je zadatak izvršen, jednim klikom o tome obavijestite članove grupe. Planer također omogućuje kontrolu izvršenja radnih zadataka na način da u svakom trenutku možete vidjeti kojem članu grupe je dodijeljen pojedini zadatak te napredak u izvršenju zadatka. Praćenje napretka u izvršenju zadatka u planeru je moguće i putem grafikona što olakšava vizualizaciju prikaza kada je riječ o više zadataka koje grupa izvršava istovremeno.

Interaktivni poslovni izvještaji

Office 365 grupe podržavaju i dijeljenje Power BI izvještaja, kako bi poslovna izvješća bila dostupna svim članovima grupe. Power BI dio je Office 365 grupa i pretvara podatke u jasne vizualizacije koje će pomoći pri prikupljanju i obradi. Zahvaljujući tome, vaša će se organizacija moći fokusirati na ono što vam je najvažnije, a ujedno ćete upravljati u svakom trenu ažurnim informacijama, što uvelike olakšava proces donošenja strateških odluka.

Uz pomoć Power BI jednostavno ćete analizirati svoje podatke, izraditi izvještaje i podijeliti ih s članovima vaše grupe. Power BI podržava povlačenje podataka iz više od 50 izvora podataka kao što su Excel, SharePoint lista, SQL Server (on-premise ili u oblaku), Facebook, Dynamics CRM, Zendesk i sl.

Pojednostavite suradnju tima s Office 365 grupama

Kreirajte novu grupu u Outlook klijentu te u samo nekoliko sekundi u kreiranu grupu pozovite kolege. Tim sada ima zajednički pristup poštanskom sandučiću, kalendaru, dokumentima pohranjenima u oblaku. Članovi tima mogu jednostavno započeti međusobnu konverzaciju, dijeliti dokumente i komunicirati putem lokalne društvene mreže. Isto tako, jednostavno mogu mijenjati dokumente koje je kreirao drugi član tima ili dogovoriti sastanak. Grupe ne zamjenjuju niti jednu Office 356 funkcionalnost već služe kao zajedničko sučelje za ujedinjenje i isticanje onih značajki koje su potrebne svakom pojedinom timu. Na taj način Office 365 grupe vaše poslovanje čine jednostavnijim.

Comments

comments