Koja je razlika između Office 365 i Office 2016 sustava?

office365_vs_office2016

Razmišljali ste za svoje poslovanje nabaviti Office sustav alata? Onda je važno imati na umu informacije koje slijede. Razumijevanje razlika među opcijama može biti zbunjujuća i zbog toga smo odlučili demistificirati razlike među navedenim sustavima.

Najvažnija razlika jest u tome da je Office 365 baziran na pretplati, dok je klasični Office 2016 moguće kupiti jednokratno. Office 2016 licence kupuju se za svaki uređaj zasebno, dok se Office 365 pretplata veže za pojedinog korisnika. Bitno je imati na umu da klasični Office dobiva samo sigurnosna ažuriranja, ali ne dobiva i nove značajke. Recimo, ako danas kupite Office 365 pretplatu i pretplaćujete se do 2020. godine, zapravo ćete imati najnoviji Office 2020, no ako kupite Office 2016 i imate ga do 2020. godine i dalje ćete imati isti stari Office 2016 koji ste kupili na početku, bez i jedne nove značajke. U nastavku su prikazane dodatne razlike i što se dobiva sa svakom od opcija.

Office 365

Office 365 je pretplatnička usluga koja uključuje najnovije verzije Office alata, a plaća se na mjesečnoj ili godišnjoj bazi. Različiti Office 365 paketi dostupni su za kućnu i osobnu upotrebu, kao i za male, srednje i velike tvrtke, škole i neprofitne organizacije.

office-365-portal

Svi Office 365 paketi uključuju:

 • Online verzije Office alata (Word, Powerpoint, Excel)
 • 1 TB cloud pohrane podataka po korisniku unutar alata OneDrive
 • Sway alat za kreiranje prezentacija
 • 99,9% dostupnost sustava
 • Sigurnost i privatnost podataka na vrhunskoj razini
 • Integracija Active Directory-a za upravljanje korisnicima i dozvolama

Osim gore navedenih, neki paketi uključuju i dodatne značajke:

 • Kompletnu instalaciju desktop verzija Office alata (Word, Powerpoint, Excel, OneNote and Publisher) na do 5 računala po korisniku
 • Office alate na tabletu ili mobilnom telefonu (kompatibilno s većinom tableta i telefona ovisno o operativnom sustavu)
 • Outlook s 50 GB mail pretincem po korisniku (uskoro 100 GB)
 • SharePoint (interni portal za organizaciju dokumenata i kolaboraciju)
 • Skype for Business (VoIP telefonija i video konferencije)
 • Yammer (korporativna društvena mreža)
 • Compliance Protection (Encrypted Email, Data Loss Prevention, itd.)

Najkorisniji aspekt Office 365 sustava za mnoge tvrtke je mogućnost uređivanja istog dokumenta u stvarnom vremenu. Preko web ili desktop aplikacije korisnici mogu pristupiti i zajedno uređivati Word, PowerPoint i OneNote dokumente. Nažalost, desktop verzija Excela još uvijek nema tu mogućnost, no Excel Online podržava suradnju više korisnika u stvarnom vremenu.

Office 2016

Za razliku od Office 365 pretplate, Office 2016 se kupuje jednokratno, za svako pojedino računalo, bilo da se radi o Windows ili Mac operativnom sustavu. Uz to, ne nudi mogućnost nadogradnje na noviju verziju te ukoliko želite noviji softver morate kupiti novu licencu po punoj cijeni. Office 2016 sam po sebi ne donosi cloud značajke poput suradnje na istom dokumentu u stvarnom vremenu te ostale mogućnosti vezane uz kolaboraciju i komunikaciju.

office-2016-word

Ne želite se zamarati s pretplatama bez obzira na sve navedene prednosti? Za malu organizaciju idealni su slijedeći paketi:

 • Office Home & Business 2016: uključuje Word, Excel, Powerpoint, OneNote i Outlook
 • Office Professional 2016: uključuje sve što i Home & Business 2016 verzija + alate Publisher i Access

Za veće organizacije na raspolaganju su ugovori o količinskom licenciranju, koji sa sobom donose brojne prednosti i pogodnosti.

Koji Office bi bio pravi izbor za vaše poslovanje?

Ukoliko trebate samo osnovne Office alate kao što su Word, PowerPoint i Excel, te ako je vaša organizacija veličine do 10 zaposlenika, dobar izbor bi bili Office 2016 Home and Business ili Business paket iz Office 365 sustava. Ako su vaše poslovne potrebe zahtjevnije, te uz alate za uređivanje dokumenata trebate i rješenje za komunikaciju (email, online sastanci, itd) i kolaboraciju dokumenata, preporučamo Office 365 Business Premium.

Uz Office 365 imate pristup vašim informacijama s različitih uređaja, suradnju s kolegama u stvarnom vremenu, što znatno pojednostavljuje poslovne procese i povećava produktivnost unutar tvrtke, kao i mogućnost instalacije na do 5 različitih uređaja po korisniku (do 5 računala, do 5 tableta i do 5 telefona).

Sukladno potrebama i obujmu posla, Office 365 paket je moguće promijeniti paket u bilo kojem trenutku, a uslugu možete ugasiti u bilo koje vrijeme, što s klasičnim Office 2016 nije moguće. Office 2016 je samostalan softver koji za svoju nadogradnju zahtjeva ponovnu kupnju i instalaciju novih licenci za sva računala, što je ujedno i nepovoljnija opcija.

Ukoliko želite, možete besplatno isprobati Office 365 u periodu od 30 dana. Trial verzija uključuje 25 licenci iz Business Premium paketa, tako da ga možete isprobati individualno, ali i kao tim. Kontaktirajte nas za više informacija.

Usporedba Office 2016 jednokratne kupnje i Office 365 pretplate

Office 2016
(Primjer: Office Home & Business 2016)
Office 365
(Primjer: Office 365 Business)
Trošak Jednokratni trošak Mjesečna ili  godišnja pretplata
Office alati Office 2016 alati: Excel, Word,PowerPoint, Outlook i OneNote. Alati neće biti ažurirani prilikom izdavanja novih značajki /mogućnosti. Office alati: Excel, Word, PowerPoint, Outlook, OneNote i Publisher. Nadograđivanje na nove verzije.
Buduća ažuriranja Uključena su sigurnosna ažuriranja, ali ne dobivate nove značajke. Nadogradnje na sljedeće verzije nisu uključene. Redovna ažuriranja s najnovijim značajkama.
Instalacija na više računala (Mac ili PC) Jednokratne kupnje su napravljene za jedan operacijski sustav. U ovome slučaju Office je namijenjen ili za jedan Mac ili jedan PC. Instalacija Office desktop aplikacija na do 5 računala (može biti kombinacija Mac-a i PC-a).
Napredne mogućnosti na tabletima i
telefonima
Nisu uključene Dodatne mogućnosti s Office alatima na vašim uređajima na do 5 tableta ili telefona.
Online pohrana datoteka Nije uključena Sigurnosna pohrana datoteka u Cloud i pristup s bilo kojeg uređaja. 1 TB OneDrive Cloud mjesta za pohranu po korisniku.
Tehnička podrška Inicijalna tehnička podrška uključena je samo za instalaciju. Osnovna pomoć za tehnička pitanja vezana uz pretplatu ili naplatu ne predstavlja dodatni trošak.

 

Comments

comments