Mobilnost i sigurnost tvrtke

cloud-security

Upravljanje mobilnim uređajima

Kad spomenemo mobilne uređaje, ne mislimo samo na pametne telefone, već i tablete i prijenosna računala koja koristimo u svakodnevnom poslovanju na različitim lokacijama. Osim upravljanja ažuriranjima, kako bi sustav radio optimalno, potrebno je zaštititi uređaje protiv raznih malicioznih napada, a to se u današnje vrijeme sve može preko oblaka!

IT tim svake tvrtke mora osigurati sigurnost uređaja kako bi poslovanje teklo neometano. Podaci su najvrijednije blago svake organizacije i bilo bi vrlo loše da dođu u ruke neovlaštenih osoba.

Osim samih uređaja, zaštititi možete i pojedine aplikacije, čak i važne datoteke! Sve to omogućuje alat Intune. IT tim ne mora imati u rukama vaš uređaj da bi podesio zaštitu; sve se podešava preko oblaka, a potrebno je samo da uređaj bude spojen na Internet.

microsoft-intune-management

Upravljanje pristupom i identitetima

Multi-Factor ovjera autentičnosti

Azure Multi-Factor Authentication sprečava bilo kakvu neovlaštenu prijavu u vaš poslovni profil. Primjerice, ukoliko posjedujete Office 365 račun, moguće ga je zaštiti prijavom na nekoliko razina. Lozinka najčešće nije dovoljna zaštita od neželjenih provala, zato je potrebno odrediti još nekoliko koraka prilikom prijave – potvrda preko Multi-Factor aplikacije na nekom drugom uređaju, potvrda kodom kojeg vam na zahtjev šalje provider putem SMS-a ili poziva.

multi-factor

Single Sign-On

Jedna od korisnijih opcija koja pojednostavljuje prijavu u poslovni račun, omogućava brz pristup tisućama aplikacija u oblaku (Software-as-a-Service), ali i onima koje se nalaze lokalno na serveru, neovisno o operativnom sustavu – putem Windows, Mac ili Android uređaja. Osim toga, na ovaj način moguće se prijaviti i u korisnička sučelja CMS sustava poput WordPressa.

Kao i što samo ime kaže, dovoljno je prijaviti se jednom vlastitim Azure AD računom te nije potrebno svaki put odraditi sve korake dodatne ovjere autentičnosti. Zahvaljujući raznim protokolima vaš račun je siguran i single sign-on će raditi samo na uređajima koje koristite. Ukoliko ćete se htjeti prijaviti na neki drugi uređaj koji još niste koristili, svakako ćete morati ponovo proći dodatne provjere autentičnosti.

Zaštita podataka

Osim u raznim poslovnim dokumentima, osjetljive informacije svake organizacije nalaze se i u emailovima koji se šalju izvan zidova vašeg ureda, te ih je stoga potrebno adekvatno zaštititi.

Neke od mogućnosti koje bi bilo poželjno aktivirati uz pomoć Azure Information Protection-a:

Klasifikacija – bazirana na osjetljivosti sadržaja i označavanju emailova

email-klasifikacija
Enkripcija i upravljanje pravima – podešavanje dozvola pristupa i uređivanja dokumenata s osjetljivim sadržajem
Detaljno praćenje izvještaja – u svakom trenutku možete vidjeti što se događa s podacima koje ste podijelili s drugima

sigurnost-tvrtke

Comments

comments