Kako “olakšati” web stranice i aplikacije?

azure-cdn-brzina-web-stranica-optimizacija-web

Brzina i agilnost web stranica i web aplikacija važni su za poslovanje, što zbog ranga na web pretraživačima, što zbog samih korisnika koje želimo zadržati na web stranici. Nitko ne voli kad se web učitava sporo, a ta stavka može biti loša za biznis. Jedan od načina kako optimizirati web jest Azure CDN (Content Delivery Network).

Što je Azure CDN?

Azure CDN je cloud rješenje za isporuku statičkog sadržaja (tekst, slike, audio i video zapisi) iz distribuiranog repozitorija na Microsoftovoj infrastrukturi.

Glavne prednosti korištenja CDN-a su manja latencija i brža isporuka sadržaja korisnicima, neovisno o njihovom geografskom položaju u odnosu na podatkovni centar na kojem je web stranica ili aplikacija smještena.

Upotreba CDN-a dobar je način za smanjenje opterećenja web stranice/aplikacije i maksimiziranje dostupnosti i performansi.

Kako i kad se koristi CDN?

– Isporuka statičkih resursa za aplikacije klijenata, često s web stranica. Ti resursi mogu biti slike, dokumenti, datoteke, skripte, HTML stranice ili bilo koji drugi sadržaj koji poslužitelj ne mora mijenjati za svaki zahtjev.
– Isporuka javnog statičkog i dijeljenog sadržaja na uređaje poput mobilnih telefona i tableta. Sama aplikacija je web servis koji klijentima nudi API na različitim uređajima. CDN može isporučiti statične skupove podataka za generiranje korisničkog sučelja klijenta. Primjerice, za distribuciju JSON ili XML dokumenata.
– Posluživanje čitavih webova koji sadrže samo javni statički sadržaj, bez potrebe za računalnim resursima.
– Streaming video datoteka.
– Za aplikacije koje podržavaju IoT (Internet of Things) rješenja. Veliki broj uključenih uređaja mogao bi lako preplaviti aplikaciju ako je potrebno obraditi emitirane poruke i upravljati distribucijom ažuriranja firmwarea izravno na svaki uređaj.
– Općenito poboljšanje iskustva korisnika, posebno onih koji se nalaze daleko od podatkovnog centra na kojem se nalazi sama web aplikacija.

Zaključak

Ukoliko ste vlasnik bloga, web shopa, web portala i sličnih stranica gdje se dnevno generira mnogo sadržaja, a važno vam je da budete dobro rangirani na web tražilicama, onda biste svakako trebali razmotriti CDN kao rješenje za svoje poslovanje. Nekoliko stvari može usporiti web stranicu – pogotovo slike, banneri te jQuery skripte koje mogu biti vezane uz razne dodatke koje ste umetnuli na stranicu. Ponekad optimizacija tog sadržaja nije dovoljna kako bi se postigla željena brzina stranice, zbog čega postaje nužno preseliti statični sadržaj na CDN.

Comments

comments